Bezglutenowe ciastka kładzione z bakaliami

Bezglutenowe ciastka kładzione z bakaliami

Słodki pomysł dla osób na diecie bezglutenowej i bezmlecznej. Nie ma tu także cukru dodanego. Cukier jedynie w bakaliach.

  • 2 szkl mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • 3 łyżki mielonego siemienia
  • 2 garści daktyli
  • 2 garści suszonych moreli
  • 2 garści orzechów włoskich
  • szczypta soli

Bakalie i orzechy pokroić na małe kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać. Ponieważ bezglutenowce się nie polepią nie wyjdą z tego zgrabne kuleczki. Ja brałam porcje ciasta i kładłam na blachę wyłożona folią. Dlatego ciastka kładzione 😉 Piekłam 20 min w temp 180°. Pachną trochę jak pierniki, dlatego następnym razem dodam kardamon, cynamon i więcej bakalii. 2-latek spróbował i powiedział: mniam!

ciastka_z_bakaliami_01

ciastka_z_bakaliami_04

ciastka_z_bakaliami_02

ciastka_z_bakaliami_03



BRAK KOMENTARZY

Zostaw komentarz