Kulki owsiane z bakaliami i mleko bakaliowe

Kulki owsiane z bakaliami i mleko bakaliowe

Ciastka bez jajek, bez mleka, bez mąki i dodawanego cukru. Za to z solidną porcją magnezu i wapnia.

• Płatki owsiane 1¼ szklanki (120g)
• Len mielony 3 łyżki (30g)
• Suszone morele 20szt (100g)
• Figi 4 szt (100g)
• Daktyle 12szt (50g)
• Mak pół szklanki
• Woda
• Olej 2 łyżki
• Szczypta soli

Mak namoczyć w wodzie przez godzinę. Morele, figi i daktyle namoczyć w wodzie przez kilkanaście minut.
Płatki i len zmieszać w misce. Namoczone bakalie zblendować, powstałą masę nałożyć na naczynie przykryte gazą i mieszać, tak by oddzielić wodę od masy. W trakcie można dolać więcej wody do masy, by powstało więcej bakaliowego mleka.

Pozostałą bakaliową pulpę zmieszać z płatkami i lnem. Dodać sól i olej, ewentualnie trochę bakaliowego mleka. Wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze do pieczenia. Resztę bakaliowego mleka można zachować do ugotowania na nim, np. ryżu lub do wypicia 🙂
Piec 10min w 180º, potem jeszcze 10min w 140º. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.

Z tej ilości składników powstało 27 ciastek. Taka porcja zawiera: 1387mg wapnia i 710mg magnezu. Dzienne zapotrzebowanie na te składniki wynosi:
Wapń: kobiety – 1000mg, dziewczęta – 1300mg; mężczyźni – 1000mg; chłopcy – 1300mg
Magnez: kobiety: 310-320mg*, dziewczęta-240-360mg*; mężczyźni – 400-420mg*, chłopcy – 240-410mg*
*wartości od-do zależne od wieku dziecka



BRAK KOMENTARZY

Zostaw komentarz