Warzywny „bigos”

Warzywny „bigos”

bigos01

Potrawa nazwana bigosem nieco nad wyraz. Nie ma tu ani mięsa ani kapusty ani grzybów. Więc jest to bigos dla wybrańców, czyli wegan, mam karmiacych, bezglutenowców i małych dzieci. Enjoy!

2 marchewki
1 pietruszka
½ pora
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 cukinia
4 średnie ogórki kiszone
200ml passaty
woda do odpowiedniej konsystencji
olej kokosowy
przyprawy: tymianek, kurkuma, pieprz

Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek zeszklij na oleju, dodaj przyprawy. Dodaj startą na dużych oczkach marchewkę i pietruszkę, trochę wody i duś pod przykryciem. W tym czasie na patelni podsmaż pokrojonego drobno pora, wrzuć do warzyw. Dodaj startą na dużych oczkach cukinię i starte kiszone ogórki. Wlej passatę i duś jeszcze jakiś czas. Czas duszenia zależy od tego, jak bardzo chcesz mieć miękkie warzywa. Ja nie dodałam soli. Kiszone ogórki to zrobiły 😉

bigos02



BRAK KOMENTARZY

Zostaw komentarz