Ziemniaki pieczone z pietruszką. Pieczony schab środkowy. Grillowana cukinia. Surówka z kapusty pekińskiej i brzoskwini.

Ziemniaki pieczone z pietruszką. Pieczony schab środkowy. Grillowana cukinia. Surówka z kapusty pekińskiej i brzoskwini.

Propozycja obiadowa dla osób na diecie bezglutenowej. Danie zawiera 12,5g błonnika.

Składniki:
• 3 ziemniaki
• korzeń pietruszki
• 1 cukinia
• mała kapusta pekińska
• 2 połówki brzoskwiń z puszki
• schab wieprzowy środkowy
• oliwa
• pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, gałka muszkatołowa, majeranek, tymianek, rozmaryn, czosnek, sól
Wykonanie:
Ziemniaki i pietruszkę obierz, pokrój w plastry. Włóż do naczynia żaroodpornego. Polej oliwą doprawiona gałką muszkatołową, majerankiem i solą. Piecz ok. 1godz w temp 160 stopni.
Cukinię pokrój w plastry, polej oliwą doprawioną słodką papryką. Smaż na patelni grillowej aż cukinia będzie miękka. Odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
Umytą kapustę pekińską poszatkuj, dodaj pokrojone brzoskwinie. Polej oliwą, dopraw ziołami prowansalskimi i pieprzem.
Przyprawy do pieczenia mięsa (majeranek, tymianek, rozmaryn, pieprz, czosnek, sól) wymieszaj z olejem. Schab nakłuj patyczkiem do szaszłyków, zalej marynatą, masuj kilka minut i wstaw do lodówki na dobę. Tak przygotowane mięso piecz w żaroodpornym naczyniu lub w rękawie przez 1h w temperaturze 160 stopni, potem zmniejsz do 140 stopni i piecz jeszcze 30-40minut.

Sól jest zawsze opcjonalna. Staraj się ją ograniczać, np. posól tylko ziemniaki, warzywa przypraw jedynie ziołami.

zdjecie_danie



KOMENTARZ ( 1 )

  • Mania71

    Co jutro robicie na obiad? Ja ugotuje rumfordzka wedlug staropolskiego przepisu. Cos pysznego, poszukajcie sobie w goglach: zupa rumfordzka babci

Zostaw komentarz