Zupa krem z dyni z jabłkiem i imbirem

Zupa krem z dyni z jabłkiem i imbirem

Propozycja obiadowa dla osób na diecie bezglutenowej. Dzięki orzechom włoskim podniesiesz zawartość wapnia w diecie.

Składniki:
• mała dynia Hokkaido
• 2 jabłka
• szklanka kaszy jaglanej ugotowanej
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 2 plasterki świeżego imbiru
• kurkuma
• sól
• orzechy włoskie
• chipsy z suszonych jabłek (opcjonalnie)
• olej kokosowy
• woda

Wykonanie:
Dynię umyj, oczyść z pestek, podziel na kawałki i upiecz w temp 150 stopni przez 20min. Cebulę i czosnek zeszklij w garnku, dodaj kurkumę i imbir. Dodaj dynię, obrane jabłka, kaszę jaglaną i wodę. Zblenduj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodaj więcej wody. Udekoruj pokruszonymi orzechami włoskimi i suszonymi jabłkami. Przypraw solą do smaku.

zdjecie_zupa_dyniowa



BRAK KOMENTARZY

Zostaw komentarz